PARTNERSKI PROJEKTI

 

Projekat “StroNGO”

U decembru 2015. odobren je projekat STRONGO Doprinos razvoju snažnijeg civilnog društva u Boki Kotorskoj. Projekat je odobren kroz program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro.

Vodeći partner u projektu je Expeditio, dok su ostali partneri 4 organizacije s područja Boke Kotorske: “Naša Akcija” iz Kotora, “Urban Nova” iz Herceg Novog, Kulturno-zavičajno udruženje “Napredak” Gornja Lastva iz Tivta i “Agora” iz Budve. Projekat će trajati 35 mjeseci.

 

Projekat Eko kolonija 2018. Bosna i Hercegovina

Vec osmu godinu za redom odrzava se Eko-kolonija pod organizacijom nevladine organizacije EKO-ZH, Udruge za zastitu prirode i kulturno-povijesnog nasljedja Zapadne Hercegovine. Ove godine po prvi put kao partnerska organizacija kroz RYCO (Regional youth cooperation organization) projekat pridruzuju se eko koloniji volonteri i umjetnici iz Crne Gore, pod vodjstvom NVO Nasa akcija iz Kotora.

Dosadasnja ostvarenja sa predhodnih kolonija bila su popracena sa izlozbom i prigodnim katalogom, sto svjedoci uspjesnom saradnjom sa Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo, ALU Banja Luka, Univerzitet Dzemal Bijedic, nastavnicki smjer, ALU Osijek, FLU Beograd te ALU siroki Brijeg.

Ovogodišnja likovna kolonija predviđa sudjelovanje mladih iz vise zemalja . U program kolonije je predviđeno kampovanje na Blidinju, u mjestu Risovac, od 3 – 10. juna 2018. Svaki ucesnik je duzan naslikati 2 slike, a tema ove godine su blidinjski krajolici. U program su ukljucena predavanja iz oblasti likovna umjetnost, istorije umjetnosti, psihologije, i zastita zivotne sredine.

Sama Eko-kolonija je medjunarodnog karaktera sa ciljem promocije umjetnosit, zastita zivotne sredine i nasledja, kao i multietnicku saradnju mladih. Projekat traje 6 mjeseci i predvidjene su aktivnosti i izlozbe i u Crnoj Gori.

Projekt Y O U t h D r i v e – Program for raising awareness on proper waste management and empowering legislators for taking action

Udruga EKO ZH i NVO Naša Akcija se bave pitanjima odnosa prema prirode i zaštite životne sredine te kao takve pokušavaju djelovati i učiniti potrebni pomak u društvu. Procesi zaštite prirode u najširem smislu zahtijevaju sistematičan pristup koji je potrebno definirati na pravilan, logički vezan, način. Na tragu navedenog, stvorili smo projekt Y O U t h D r i v e, a koji je Delegacija Europska Unija u Bosni i Hercegovini prepoznala kao kvalitetan projekt koji može stvoriti pozitivnu promjenu u društvu, te koji je podržala financijski kroz Program prekogranične suradnje BiH-CG. Projekt Y O U t h D r i v e – Program for raising awareness on proper waste management and empowering legislators for taking action za svrhu ima stvaranje situacije gdje prekogranična koordinacija i zajedničke aktivnosti poboljšavaju upravljanje i energetsku efikasnost lokalnih vodosnabdevajućih sistema, kao i sistem za upravljanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom. Samim time, zajedno sa intenzivnom promocijom u javnosti te podizanjem svijesti o potrebi za prethodno navedenim, projekt Y O U t h D r i v e teži postizanju većeg stepena zaštite i očuvanja prirode.

Projekt obuhvaćta područje Županije Zapadnohercegovačke (Grude, Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg) u Bosni i Hercegovini, te područje Boke Kotorske (Herceg Novi, Tivat i Kotor) u Crnoj Gori. Svih sedam zajednica koje će sudjelovati u realizaciji projekta jednim imenom su Projektna oblast.

Vremenski okvir trajanja projekta je od 15.11.2019. do 15.05.2021. godine. te će se isti tokom svih 18 mjeseci provedbe paralelno provoditi u cijeloj Projektnoj oblasti.

Ukupna vrijednost projekta je EUR 279 200, 48.