Mala biblioteka na otvorenom – Virpazar

NVO “Naša akcija” zajedno sa lokalnim partnerom Lake Skadar Zabes Holiday postavila je danas “Malu biblioteku na otvorenom – Virpazar” pored zgrade Turističke organizacije Virpazar. Ovo je peta mala biblioteka koja funkcioniše pro principu uzmi knjigu i ostavi knjigu. Biblioteka je na malom trgu u centru Virpazara koji ima klupe i zelenu površinu koja je idealna za uživanje i čitanje. “Mala biblioteka na otvorenom – Virpazar” oslikana je od strane partnerske organizacije NVO „AUT“ – Alternativni centar za potrebe mladih. NVO „Naša akcija“ je ranije postavila male biblioteke u Kotoru, u naselju Muo, te ispred kafića „Boćari“ i „Soul to Soul“ u Podgorici, i u Danilovgradu pored kafića Obala.

Projekat je planiran da nastavi u drugim gradovima Crne Gore. Posle odrađene akcije volonteri su uspeli da uživaju u čarima kajakarenja i samog jezera. A šta je to mala bibiloteka na otvorenom? Mala biblioteka je mjesto u lokalnoj zajednici gde građani bilo kog uzrasta mogu, po principu „uzmi knjigu, vrati knjigu“ naći na javnoj i pristupačnoj lokaciji sebi interesantnu literaturu.

U svojoj bazičnoj formi, mala biblioteka je ormar ili kutija puna knjiga i časopisa, koju bilo ko može da koristi i da pozajmi pa vrati, i donira neke knjige i časopis da bi drugi mogli da uživaju u njima. Svako može da učestvuje, i uživa u ovom projektu. Kao i svi slični projekti koji služe za jačanje zajednica, a u ovom slučaju i promociju čitanja, pozivamo građane, nevladine i druge organizacije širom Crne Gore da nam se pridruže. Dobri projekti se nikad ne ostvaruju u vakumu, nego sa mnogo vrijednih ručica.

 

Galerija Fotografija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *